Składniki:
- wódka 40% 1 l
- wody 200 ml
- cukier trzcinowy nierafinowany 100 g
- dzika róża 50 g
- morela suszona 250 g
- śliwka suszona bez pestek 200 g
- rodzynki 350 g
- daktyle suszone 150 g
- skórka z pomarańczy
- anyż gwiazda 2 sztuki
- 200 ml wody
Przepis:
- Owoce wrzucamy do słoja i zasypujemy cukrem odstawiamy na ok. trzy dni, aż owoce puszczą sok.
- Po trzech dniach, całość zalewamy alkoholem, dodajemy skórkę pomarańczy i anyż. Pozostawiamy w słoju na okres dwóch miesięcy.
- Po upływie dwóch miesięcy, odcedzamy owoce i pozostałe męty przez gęste sito. Możemy użyć gazy/pieluchy tetrowej/filtra do kawy. U mnie najlepiej sprawdza się damska skarpeta lycra, oczywiście nie używana. Rozlewamy do butelek. Odstawiamy na pięć miesięcy.
- Po upływie pięciu miesięcy cieszymy się naszą nalewką.
Walory:
Facebook Comments