Nalewka „Powiew Południa”.

Nalewka Powiew Południa.

Składniki:

  • wódka 40% 1 l
  • wody 200 ml
  • cukier trzcinowy nierafinowany 100 g
  • dzika róża 50 g
  • morela suszona 250 g
  • śliwka suszona bez pestek 200 g
  • rodzynki 350 g
  • daktyle suszone 150 g
  • skórka z pomarańczy
  • anyż gwiazda 2 sztuki
  • 200 ml wody

Przepis:

  1. Owoce wrzucamy do słoja i zasypujemy cukrem odstawiamy na ok. trzy dni, aż owoce puszczą sok.
  2. Po trzech dniach, całość zalewamy alkoholem, dodajemy skórkę pomarańczy i anyż. Pozostawiamy w słoju na okres dwóch miesięcy.
  3. Po upływie dwóch miesięcy, odcedzamy owoce i pozostałe męty przez gęste sito. Możemy użyć gazy/pieluchy tetrowej/filtra do kawy. U mnie najlepiej sprawdza się damska skarpeta lycra, oczywiście nie używana. Rozlewamy do butelek. Odstawiamy na pięć miesięcy.
  4. Po upływie pięciu miesięcy cieszymy się naszą nalewką.

Walory:

Facebook Comments

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *