Nalewka „Pokrzywa”.

Nalewka Pokrzywa.

Składniki:

  • 1,4 l wódki 40%
  • 0,5 l spirytus 95%
  • 0,4 l wody źródlanej
  • 0,3 kg młodej pokrzywy
  • 0,25 kg cukier trzcinowy

Przepis:

  1. Zbieramy młodą pokrzywę, najlepiej wiosną w maju. Wtedy właśnie pokrzywy mają najwięcej składników odżywczych i innych cennych elementów.
  2. Zebrane pokrzywy myjemy i wrzucamy do słoika. Zasypujemy cukrem.
  3. Po tym jak pokrzywy puszczą sok, zajmuje to zazwyczaj ok 2 dni, zalewamy alkoholem.
  4. Następnie po dwóch tygodniach zlewamy nalewkę do butelek, odcedzając ją i pozostałe męty przez gęste sito. Możemy użyć gazy/pieluchy tetrowej/filtra do kawy.
  5. Nalewka nadaje się od razu do spożycia.

Walory:

Ta niepozorna roślina ma właściwości moczopędne, niezastąpione w leczeniu kamicy nerkowej i innych schorzeń układu moczowego. Wspomaga wydalanie z organizmu szkodliwych substancji, np. złogów kwasu moczowego. Równocześnie przeciwdziała zatrzymywaniu płynów w organizmie. W medycynie naturalnej wyciąg z liści pokrzywy stosuje się w łagodnych stanach zapalnych dróg moczowych, zbyt skąpym wydalaniu moczu (skąpomocz), a pomocniczo w leczeniu:

  • kamicy moczowej
  • dny moczanowej (artretyzmu)
  • chorobach reumatycznych
  • niektórych chorobach skóry, zwłaszcza wieku młodzieńczego

Picie naparów lub dodawanie świeżych listków młodej pokrzywy do sałatek ułatwia przemianę materii i wzmaga apetyt. Związki w niej zawarte oczyszczają układ pokarmowy, odprowadzają złogi żółciowe, a także korzystnie wpływają na pracę trzustki, wątroby i żołądka.

Pokrzywę stosuje się w chorobach wątroby i przewodu pokarmowego, nieżytach żołądka i jelit, a także przy biegunkach. Częste picie pokrzywowej herbatki podobno jest w stanie powstrzymać rozrost komórek nowotworowych (ale to na razie teoria).

Pokrzywa – jakie witaminy zawiera?
makro- i mikroelementy:

  • magnez
  • fosfor
  • wapń
  • siarkę
  • żelazo
  • potas
  • jod
  • krzem
  • sód
  • witamina A
  • witamina K
  • witamina B2
  • witamina C
  • związki aminowe i garbnikowe
  • kwas pantotenowy (witamina B5)
  • kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy)
  • olejki eteryczne
  • sole mineralne
  • chlorofil
  • serotonina
  • histamina
  • acetylocholina
  • karotenoidy
  • fitosterole
  • flawonoidy

Facebook Comments

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *