Składniki:
- 1,4 l wódki 40%
- 0,5 l spirytus 95%
- 0,4 l wody źródlanej
- 0,3 kg młodej pokrzywy
- 0,25 kg cukier trzcinowy
Przepis:
- Zbieramy młodą pokrzywę, najlepiej wiosną w maju. Wtedy właśnie pokrzywy mają najwięcej składników odżywczych i innych cennych elementów.
- Zebrane pokrzywy myjemy i wrzucamy do słoika. Zasypujemy cukrem.
- Po tym jak pokrzywy puszczą sok, zajmuje to zazwyczaj ok 2 dni, zalewamy alkoholem.
- Następnie po dwóch tygodniach zlewamy nalewkę do butelek, odcedzając ją i pozostałe męty przez gęste sito. Możemy użyć gazy/pieluchy tetrowej/filtra do kawy.
- Nalewka nadaje się od razu do spożycia.
Walory:
Ta niepozorna roślina ma właściwości moczopędne, niezastąpione w leczeniu kamicy nerkowej i innych schorzeń układu moczowego. Wspomaga wydalanie z organizmu szkodliwych substancji, np. złogów kwasu moczowego. Równocześnie przeciwdziała zatrzymywaniu płynów w organizmie. W medycynie naturalnej wyciąg z liści pokrzywy stosuje się w łagodnych stanach zapalnych dróg moczowych, zbyt skąpym wydalaniu moczu (skąpomocz), a pomocniczo w leczeniu:
- kamicy moczowej
- dny moczanowej (artretyzmu)
- chorobach reumatycznych
- niektórych chorobach skóry, zwłaszcza wieku młodzieńczego
Picie naparów lub dodawanie świeżych listków młodej pokrzywy do sałatek ułatwia przemianę materii i wzmaga apetyt. Związki w niej zawarte oczyszczają układ pokarmowy, odprowadzają złogi żółciowe, a także korzystnie wpływają na pracę trzustki, wątroby i żołądka.
Pokrzywę stosuje się w chorobach wątroby i przewodu pokarmowego, nieżytach żołądka i jelit, a także przy biegunkach. Częste picie pokrzywowej herbatki podobno jest w stanie powstrzymać rozrost komórek nowotworowych (ale to na razie teoria).
Pokrzywa – jakie witaminy zawiera?
makro- i mikroelementy:
- magnez
- fosfor
- wapń
- siarkę
- żelazo
- potas
- jod
- krzem
- sód
- witamina A
- witamina K
- witamina B2
- witamina C
- związki aminowe i garbnikowe
- kwas pantotenowy (witamina B5)
- kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy)
- olejki eteryczne
- sole mineralne
- chlorofil
- serotonina
- histamina
- acetylocholina
- karotenoidy
- fitosterole
- flawonoidy
Facebook Comments