Nalewka „Malinowa Lipa”.

Składniki:

  • whisky 40% 1,4 l
  • spirytus 95% 0,5 l
  • woda 0,4 l
  • maliny 1,5 kg
  • cukier trzcinowy nierafinowany 0,25 kg
  • miód lipowy 4 łyżki
  • laska wanilii

Przepis:

  1. Owoce wrzucamy do słoja i zasypujemy cukrem odstawiamy na ok. trzy dni, aż owoce puszczą sok.
  2. Po trzech dniach, całość zalewamy alkoholem, dodajemy laskę wanilii i dolewamy wodę. Pozostawiamy w słoju na okres dwóch miesięcy.
  3. Po upływie dwóch miesięcy, odcedzamy owoce i pozostałe męty przez gęste sito. Możemy użyć gazy/pieluchy tetrowej/filtra do kawy. U mnie najlepiej sprawdza się damska skarpeta lycra, oczywiście nie używana. Rozlewamy do butelek. Odstawiamy na pięć miesięcy.
  4. Po upływie pięciu miesięcy cieszymy się naszą nalewką.

Walory:

Maliny – właściwości zdrowotne
W owocach malin są kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy), pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe, lotne związki zapachowe. Jest również bogactwo witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz wiele substancji mineralnych – przede wszystkim potas, magnez, wapń, żelazo).

Witaminy

  • Witamina C – 26.2 mg
  • Tiamina – 0.032 mg
  • Ryboflawina – 0.038 mg
  • Niacyna – 0.598 mg
  • Witamina B6  – 0.055 mg
  • Kwas foliowy –  21 µg
  • Witamina A – 33 IU
  • Witamina E – 0.87 mg
  • Witamina K – 7.8 µg

Minerały

  • Wapń – 25 mg
  • Żelazo – 0.69 mg
  • Magnez – 22 mg
  • Fosfor – 29 mg
  • Potas – 151 mg
  • Sód – 1 mg
  • Cynk – 0.42 mg

Maliny – właściwości przeciwnowotworowe

W wyniku badań przeprowadzonych na zwierzętach, naukowcy stwierdzili, że maliny mają potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Ze względu na zawartość kwasu ferulowego i beta-sitosterolu w malinach, zauważono hamowanie rozwoju nowotworu – zarówno łagodnego, jak i złośliwego. Z kolei substancje zawarte w czarnych malinach mają znacząco łagodzić raka przełyku oraz formowanie się guzów jamy ustnej. Wyciąg z malin zmniejsza również namnażanie się komórek rakowych w wątrobie.

Facebook Comments

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *