Składniki:
- rum biały 37.5% 1,4 l
- spirytus 95% 0,5 l
- woda źródlana 0,3 l
- pigwa 2 kg
- cukier trzcinowy nierafinowany 0,3 kg
- gałka muszkatołowa łyżeczka
- kora cynamonowa połowa
- chmiel dziki trzy szyszki
Przepis:
- Owoce pigwy myjemy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do słoika. Zasypujemy cukrem, tak aby mniej więcej całość owoców była zasypana. Odstawiamy na dwie doby, do ciepłego pomieszczenia, tak żeby puściły sok. Należy kilka razy dziennie potrząsać miksturę.
- Po trzech dniach, całość zalewamy alkoholem, dodajemy korę cynamonową, gałkę muszkatołową, chmiel i dolewamy wodę. Pozostawiamy w słoju na okres dwóch miesięcy.
- Po upływie dwóch miesięcy, odcedzamy owoce i pozostałe męty przez gęste sito. Możemy użyć gazy/pieluchy tetrowej/filtra do kawy. U mnie najlepiej sprawdza się damska skarpeta lycra, oczywiście nie używana. Rozlewamy do butelek. Odstawiamy na pięć miesięcy.
- Po upływie pięciu miesięcy cieszymy się naszą nalewką.
Walory:
Nalewka z pigwy jest dobra na przeziębienie i grypę. Pigwa oprócz cukrów i kwasów organicznych zawiera także garbniki, pektyny i olejek lotny. Jest bogata w witaminę C (15 mg w 100 g) oraz witaminę A, które są związkami o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Ponadto owoce pigwy zawierają wiele związków mineralnych, takich jak: wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor, które są niezbędne do wzmocnienia naturalnej obrony organizmu.W okresie jesienno-zimowych zachorowań organizm wspomagają także zawarte w pigwie witaminy z grupy B.
Facebook Comments