Nalewka „Czereśniówka”.

Składniki:

  • 0,5 l samogonu 70%
  • 0,5 l rumu
  • 0,3 l wody źródlanej
  • 1 kg owoców czereśni
  • szklanka cukru
  • 6 szt. suszonych goździków
  • laska wanilii

Przepis:

  1. Owoce czereśni myjemy i oddzielamy od ogonków. Nie drylujemy. Wrzucamy do słoika. Zasypujemy cukrem, tak aby mniej wiece całość owoców była zasypana. Odstawiamy na dwie doby, do ciepłego pomieszczenia, tak żeby puściły sok. Należy kilka razy dziennie potrząsać miksturę.
  2. Następnie do słoika wrzucamy laskę wanilii, goździki, wlewamy wodę i alkohol. Odstawiamy na cztery tygodnie w ciemne chłodne miejsce. Należy raz dziennie potrząsać miksturę.
  3. Po upływie czterech tygodni, odcedzamy owoce i pozostałe męty przez gęste sito. Możemy użyć gazy/pieluchy tetrowej/filtra do kawy. U mnie najlepiej sprawdza się damska skarpeta lycra, oczywiście nie używana. Rozlewamy do butelek. Odstawiamy na pięć miesięcy.
  4. Po upływie pięciu miesięcy cieszymy się naszą nalewką.

Walory:

Owoce czereśni o ciemniejszym kolorze zawierają więcej antocyjanów, niż jaśniejsze. Używając ciemniejszych owoców uzyskamy bardziej wartościową nalewkę, tzn. o ciemniejszym kolorze. Owoce te posiadają dużą zawartość potasu, dlatego są zalecane przy schorzeniach reumatycznych, a także – chorobach serca czy nerek.

Facebook Comments

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *