Nalewka „Truskawka”.

Składniki:

  • 0,5 l samogonu 80%
  • 0,5 l wódki 40%
  • 0,3 l wody źródlanej
  • 1 kg owoców truskawki
  • szklanka cukru
  • 4 szt. suszonych goździków
  • 4 plastry cytryny
  • laska wanilii

Przepis:

  1. Owoce truskawki myjemy i oddzielamy od ogonków. Wrzucamy do słoika. Zasypujemy cukrem, tak aby mniej wiece całość owoców była zasypana. Odstawiamy na dwie doby, do ciepłego pomieszczenia, tak żeby puściły sok. Należy kilka razy dziennie potrząsać miksturę.
  2. Następnie do słoika, dorzucamy laskę wanilii, goździki, cytrynę oraz wlewamy wodę i alkohol. Odstawiamy na cztery tygodnie w ciemne chłodne miejsce. Należy raz dziennie potrząsać miksturę.
  3. Po upływie czterech tygodni, odcedzamy owoce i pozostałe męty przez gęste sito. Możemy użyć gazy/pieluchy tetrowej/filtra do kawy. U mnie najlepiej sprawdza się damska skarpeta lycra, oczywiście nie używana. Rozlewamy do butelek. Odstawiamy na pięć miesięcy.
  4. Po upływie pięciu miesięcy cieszymy się naszą nalewką.

Walory:

Owoce truskawki są bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy PP oraz C, której zawartość jest nawet większa niż w owocach cytrusowych. Truskawki dostarczają nam także mikro i makroelementów: wapnia, potasu, fosforu czy magnezu, niezbędnych do utrzymania organizmu w dobrej kondycji. Błonnik usprawnia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i zapewnia właściwe funkcjonowanie mikroflory jelita grubego. Z kolei dzięki zawartości kwasu elagowego owoce te znane są z właściwości antynowotworowych.

Facebook Comments

Category: Nalewki, Przepisy  Tags: , ,
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *