Składniki:
- 1,5 l młodych pędów sosny
- 0,8 kg cukru
- 0,5 l rumu czarnego
Przepis:
- Na przełomie kwietnia i maja zbieramy młode pędy sosnowe, najlepiej od słonecznej strony.
- Pędy myjemy, kroimy na centymetrowe kawałki i umieszczamy warstwami w słoiku. Ok. 3 cm warstwę pędów sosny przesypujemy 4 łyżkami cukru.
- Słój nakrywamy gazą i odstawiamy na 2 tygodnie na słoneczne miejsce.
- W kolejnym etapie odcedzamy, przez gazę. Tak mamy syrop „pini”.
- Do słoja dolewamy rum i odstawiamy na ok. 4 miesiące.
- Przelewamy do małych butelek i mamy sosnówkę.
Walory:
Nalewka z pędów sosny działa wykrztuśnie i bakteriobójczo. Zawarty w nalewce olejek sosnowy bogaty jest w witaminę C, węglowodany i sole mineralne, wspomaga układ odpornościowy, udrożnia drogi oddechowe i ułatwia oddychanie. Zalecany jest przy problemach z górnymi drogami oddechowymi i zapaleniu gardła.
Facebook Comments