Nalewka „Śliwa Cywa”.

Śliwa CYWA.

Śliwa CYWA.

Składniki:

  • 1,5 kg wypestkowanej śliwki węgierki
  • 1 l wódki 40%
  • 60 dkg cukru
  • 1/2 kory cynamonowej
  • 1/2 laska wanilii

Przepis:

  1. Śliwki myjemy, wypestkujemy i układamy w słoiku warstwami ok. 2 cm, przesypując każdą warstwę cukrem.
  2. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 2 dni, tak żeby owoce puściły sok.
  3. Po dwóch dniach owoce zalewamy alkoholem, dorzucamy przyprawy: korę cynamonową i wanilię.
  4. Słoik zakręcamy i odstawiamy na okres 1 miesiąca w ciemne miejsce.
  5. Następnie, po miesiącu odcedzamy płyn od owoców i przypraw przez sito, pończochę lub filtr do kawy, rozlewamy do butelek. Odstawiamy w ciemne miejsce na okres 5 miesięcy.
  6. Po wyznaczonym okresie możemy sprawdzić czy nasza nalewka jest gotowa.

Walory:

Śliwki poprawiają apetyt i działają korzystnie na trawienie. Zapobiegają zaparciom, a tym samym zmniejszają zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego. Dobroczynne właściwości śliwek uznają nawet lekarze. Nic zatem dziwnego, że wyciąg z tych owoców wykorzystywany jest do produkcji leków, wchodzi m.in. w skład wielu preparatów przeciw zaparciom.

Facebook Comments

Category: Nalewki, Przepisy  Tags: , ,
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *