Składniki:
- 2 l płatków dzikiej róży
- 1/2 laska wanilii
- 0,5 kg cukru
- 2 l wódki 40%
Przepis:
- Płatki dzikiej róży myjemy i usuwamy „żyjątka”.
- W słoiku układamy płatki warstwami ok. 2 cm i przesypujemy cukrem.
- Zakręcony słoik odstawiamy w ciepłe miejsce na okres 2 dni, aż płatki puszczą sok.
- Następnie dodajemy alkohol i wanilię. Ostawiamy w ciemne miejsce na okres miesiąca.
- Po miesiącu odcedzamy przez sito i rozlewamy nalewkę do butelek. Odstawiamy na okres 6 miesięcy.
- Po upływie 6 miesięcy cieszymy się smakiem naszej nalewki.
Walory:
Wyciągi i okłady z płatków róż stosowano przy niestrawności, bólach gardła, schorzeniach skóry i leczeniu ran. Chore oczy leczono wodą różaną. Dziewczęta i młode kobiety, które nie stać było na drogą wodę różaną przygotowywały ją same zalewając w płaskim naczyniu garść świeżo zebranych płatków róż źródlaną woda i zostawiały naczynie na co najmniej godzinę na słońcu. Płatki róży na wodę różaną zbierano przed wschodem słońca, kiedy wydzielały najmocniejszą woń. Kwiaty dzikiej róży odgrywały także istotną rolę w miłosnej magii – uważano je też za środek wpływający na płodność i dawano do łóżka nowożeńców.
Facebook Comments