Składniki:
- 1,5 kg gruszek
- 60 dkg ciemnego cukru
- laska wanilii
- 1 l samogonu 70%
- szklanka wody źródlanej
Przepis:
- Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy szpułki i gniazda, kroimy w ćwiartki i wrzucamy do słoika.
- Całość zasypujemy cukrem, tak aby mniej wiece całość owoców była zasypana.
- Odstawiamy na dwie doby, do ciepłego pomieszczenia, tak żeby owoce puściły sok. Należy kilka razy dziennie potrząsać miksturę.
- Następnie do słoika, dorzucamy laskę wanilii, wlewamy wodę i samogon. Odstawiamy na cztery tygodnie w ciemne chłodne miejsce. Należy raz dziennie potrząsać miksturę.
- Po upływie czterech tygodni, odcedzamy owoce i pozostałe męty przez gęste sito. Możemy użyć gazy/pieluchy tetrowej/filtra do kawy. U mnie najlepiej sprawdza się damska skarpeta lycra, oczywiście nie używana. Rozlewamy do butelek. Odstawiamy na pięć miesięcy.
- Po upływie pięciu miesięcy cieszymy się naszą nalewką.
Walory:
Gruszki to owoce, których właściwości i wartości odżywcze są doceniane od wieków. Starożytni pili napar z gruszek przy przeziębieniach, gorączce i uporczywym kaszlu. Z kolei pieczone owoce były pomocne w dolegliwościach trawiennych, a smażone stosowano na wzmocnienie. Natomiast współcześni naukowcy polecają gruszki na poprawę pracy mózgu i tarczycy. Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod – minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Ponadto na tle innych owoców wyróżniają się zawartością boru – pierwiastka wspomagającego pracę szarych komórek oraz poprawiającego możliwości koncentracji. Bor zapobiega również utracie wapnia z kości, w związku z tym gruszki, ale te dojrzałe, powinny jeść osoby narażone na osteoporozę.
Jedzenie gruszek znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu – tak twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Wageningen w Holandii. Zbadali oni związek koloru miąższu owoców i warzyw z ich wpływem na ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Okazało się, że przed wystąpieniem tej choroby najlepiej chronią owoce i warzywa z białym miąższem. Jak przekonują naukowcy, u osób, których dieta obfituje w tego typu produkty, ryzyko wystąpienia incydentu mózgowo-naczyniowego zmniejsza się o ponad 50 proc. Nie mogą jednak znaleźć odpowiedzi na pytanie, dlaczego owoce i warzywa z białym miąższem odznaczają się takimi właściwościami. Linda Oude Grieg, autorka badań, przypuszcza, że może za to odpowiadać wysoka zawartość błonnika.
Ponadto gruszki mogą zapobiec rozwojowi nadciśnienia. Ze wszystkich pierwiastków mineralnych najwięcej zawierają właśnie obniżającego ciśnienie krwi potasu (aż 116 mg/100 g). Pierwiastek ten hamuje agregację (zlepianie się) płytek krwi, ograniczając tworzenie się skrzepów. Dzięki temu naczynia krwionośne są bardziej drożne, a co za tym idzie – krew krąży swobodniej i ciśnienie spada. Ponadto potas przyspiesza wydalanie nadmiaru sodu przez nerki, który przyczynia się do rozwoju nie tylko nadciśnienia, lecz także innych chorób układu sercowo -naczyniowego. Poza tym potas wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego – w tym mięśnia sercowego.
Facebook Comments