Nalewka „Pigwówka”.

Składniki:

  • 0,5 l wódki
  • 0,5 l rumu
  • 1 kg owoców pigwy
  • trzy łyżki miodu
  • szklanka cukru trzcinowego
  • laska wanilii
  • kora cynamonowa

Przepis:

  1. Owoce pigwy myjemy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do słoika. Zasypujemy cukrem, tak aby mniej więcej całość owoców była zasypana. Odstawiamy na dwie doby, do ciepłego pomieszczenia, tak żeby puściły sok. Należy kilka razy dziennie potrząsać miksturę.
  2. Następnie do słoika, dorzucamy miód, laskę wanilij i wlewamy alkohol. Odstawiamy na cztery tygodnie w ciemne chłodne miejsce. Należy raz dziennie potrząsać miksturę.
  3. Po upływie czterech tygodni, odcedzamy owoce i pozostałe męty przez gęste sito. Możemy użyć gazy/pieluchy tetrowej/filtra do kawy. U mnie najlepiej sprawdza się damska skarpeta lycra, oczywiście nie używana. Rozlewamy do butelek. Odstawiamy na pięć miesięcy.
  4. Po upływie pięciu miesięcy cieszymy się naszą nalewką.

Walory:

Nalewka z pigwy jest dobra na przeziębienie i grypę. Pigwa oprócz cukrów i kwasów organicznych zawiera także garbniki, pektyny i olejek lotny. Jest bogata w witaminę C (15 mg w 100 g) oraz witaminę A, które są związkami o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Ponadto owoce pigwy zawierają wiele związków mineralnych, takich jak: wapń, potas, żelazo, miedź, magnez i fosfor, które są niezbędne do wzmocnienia naturalnej obrony organizmu.W okresie jesienno-zimowych zachorowań organizm wspomagają także zawarte w pigwie witaminy z grupy B.

 

Facebook Comments

Category: Nalewki, Przepisy  Tags: , ,
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *