Nalewka „Laskowa Rozkosz”.

Laskowa rozkosz.

Laskowa Rozkosz.

Składniki:

  • 0,5 kg orzechów laskowych bez łupin
  • 0,5 l wódki samogonu 70%
  • szklanka wody źródlanej
  • 20 dkg cukru trzcinowego
  • 1 laska wanilii

Przepis:

  1. Orzechy rozdrabniamy i wrzucamy do słoja.
  2. Zalewamy rozdrobnione orzechy alkoholem.
  3. Dodajemy cukier i laskę wanilii.
  4. Wodę źródlaną podgrzewamy do ok 60 C i wlewamy do słoja.
  5. Odstawiamy na miesiąc.
  6. Następnie, po miesiącu odcedzamy płyn od owoców i przypraw przez sito, pończochę lub filtr do kawy, rozlewamy do butelek.
  7. Odstawiamy w ciemne miejsce na okres 5 miesięcy.
  8. Po wyznaczonym okresie możemy delektować się naszą nalewką. Pamiętajmy im dłużej odczekamy tym nalewka będzie lepsza.

Walory:

Orzechy laskowe, czyli owoce leszczyny, podobnie jak inne orzechy, posiadają liczne wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jednak uwagę zwraca spora zawartość witaminy E (15.03 mg/100 g), czyli „witaminy młodości i płodności”. W orzechach laskowych można znaleźć także niemało witamin z grupy B, które wzmacniają nerwy, potasu, który obniża ciśnienie, oraz wapnia i fosforu – pierwiastków, które odpowiadają za mocne kości i zęby. W orzechach laskowych nie brakuje również niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza jednonienasyconych, które wspomagają walkę ze zbędnymi kilogramami. Z kolei współczesna fitoterapia poleca orzechy laskowe na kaszel. Wystarczy dodać rozdrobnione orzechy do mleka lub wody z miodem i taką mieszankę wypić. Natomiast z liści i kory leszczyny przyrządza się odwar do stosowania zewnętrznego, który w medycynie ludowej jest uznawany za lekarstwo na żylaki.

Facebook Comments

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *