Składniki:
- 1 kg śliwek (wypestkowanych)
- 30 dkg cukru
- 1 l samogonu 55 %
- 3 goździki
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarenek pieprzu
- 2 szczypty cynamonu
- 1 szczypta startej gałki muszkatołowej
Przepis:
- Śliwki myjemy, wypestkujemy i układamy w słoiku warstwami ok. 2 cm, przesypując każdą warstwę cukrem.
- Słoik zakręcamy i odstawiamy na 2 dni, tak żeby owoce puściły sok.
- Po dwóch dniach owoce zalewamy alkoholem, dorzucamy przyprawy: goździki, ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu, starty cynamon i gałkę muszkatołową.
- Słoik zakręcamy i odstawiamy na okres 1 miesiąca w ciemne miejsce.
- Następnie, po miesiącu odcedzamy płyn od owoców i przypraw przez sito, pończochę lub filtr do kawy, rozlewamy do butelek. Odstawiamy w ciemne miejsce na okres 5 miesięcy.
- Po wyznaczonym okresie możemy sprawdzić czy nasza „Gorąca Węgierka” jest gotowa. Jeżeli tak to możemy się do niej dobrać. Polecam w śnieżny zimowy wieczór np. po nartach.
Walory:
Śliwki poprawiają apetyt i działają korzystnie na trawienie. Zapobiegają zaparciom, a tym samym zmniejszają zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego. Dobroczynne właściwości śliwek uznają nawet lekarze. Nic zatem dziwnego, że wyciąg z tych owoców wykorzystywany jest do produkcji leków, wchodzi m.in. w skład wielu preparatów przeciw zaparciom.
Facebook Comments