Nalewka „Gorąca Węgierka”.

Gorąca Węgierka.

Gorąca Węgierka.

Składniki:

  • 1 kg śliwek (wypestkowanych)
  • 30 dkg cukru
  • 1 l samogonu 55 %
  • 3 goździki
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarenek pieprzu
  • 2 szczypty cynamonu
  • 1 szczypta startej gałki muszkatołowej

Przepis:

  1. Śliwki myjemy, wypestkujemy i układamy w słoiku warstwami ok. 2 cm, przesypując każdą warstwę cukrem.
  2. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 2 dni, tak żeby owoce puściły sok.
  3. Po dwóch dniach owoce zalewamy alkoholem, dorzucamy przyprawy: goździki, ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu, starty cynamon i gałkę muszkatołową.
  4. Słoik zakręcamy i odstawiamy na okres 1 miesiąca w ciemne miejsce.
  5. Następnie, po miesiącu odcedzamy płyn od owoców i przypraw przez sito, pończochę lub filtr do kawy, rozlewamy do butelek. Odstawiamy w ciemne miejsce na okres 5 miesięcy.
  6. Po wyznaczonym okresie możemy sprawdzić czy nasza „Gorąca Węgierka” jest gotowa. Jeżeli tak to możemy się do niej dobrać. Polecam w śnieżny zimowy wieczór np. po nartach.

Walory:

Śliwki poprawiają apetyt i działają korzystnie na trawienie. Zapobiegają zaparciom, a tym samym zmniejszają zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego. Dobroczynne właściwości śliwek uznają nawet lekarze. Nic zatem dziwnego, że wyciąg z tych owoców wykorzystywany jest do produkcji leków, wchodzi m.in. w skład wielu preparatów przeciw zaparciom.

Facebook Comments

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *