Nalewka „Głogówka”.

Nalewka "Głogówka".

Nalewka „Głogówka”.


Składniki:

  • 0,5 l wódki
  • 0,5 l rumu
  • 0,5 l wody źródlanej lub stołowej
  • 0,5 l owoców głogu po przebraniu, umyciu i osuszeniu
  • 0,5 kg cukru

Przepis:

  1. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier, całość gotując i mieszając. Po rozpuszczeniu cukru doprowadzamy do wrzenia, dodajemy owoce i zagotowujemy. Owoce mogą popękać. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Naczynie przykrywamy ścierką i odstawiamy na dobę do ciemnego miejsca w temperaturze pokojowej.
  3. Następnego dnia przecedzamy przez gęste sito i przelewamy do gąsiora. Dodajemy rum i wódkę.
  4. Wstrząsamy lekko gąsiorem, by składniki się połączyły. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na sześć miesięcy.
  5. Wytrawioną nalewkę przecedzamy do karafki.

Walory:

Nalewka z owoców głogu polecana jest na nadciśnienie. Owoce głogu zawierają w swoim składzie flawonoidy oraz ich pochodne puryny. Związki te wnikają do naczyń wieńcowych serca i je rozszerzają. Dzięki temu serce staje się bardziej utlenione i szybciej pozbywa szkodliwych metabolitów. Co więcej, wskutek rozszerzenia naczyń krwionośnych normuje się obieg krwi, serce staje się mocniejsze i zdrowsze, zaczyna lepiej pracować.

Facebook Comments

Category: Nalewki, Przepisy  Tags: , ,
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *