Cukinia faszerowana.

Składniki na cukinie:

  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • średnia cukinia
  • 150 g fasoli białej w zalewie pomidorowej z puszki
  • 150 g kukurydzy z puszki
  • 1/2 cebuli szalotki
  • kawałek sera gorgonzola
  • oliwa z oliwek
  • łyżka masła
  • pieprz ziołowy
  • papryka słodka
  • curry
  • sól

Składniki na sałatkę:

  • 1/3 opakowania mix sałat z burakiem
  • 6 pomidorów suszonych w zalewie borówkowej
  • 1/2 avocado
  • tarty parmezan
  • 2 łyżki słonecznika prażonego, solonego
  • oliwa z oliwek

Składniki dip:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm kawałka imbiru
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • natka pietruszki

Przepis na cukinię:

  1. Cukinię kroimy na pół, wydrążamy środek i solimy. Odstawiamy na bok.
  2. Wydrążony środek kroimy na kawałki, solimy i podsmażamy na oliwie z oliwek. Odkładamy na bok.
  3. Pierś z kurczaka kroimy na kawałki, doprawiamy pieprzem ziołowym, papryką słodką i curry, smażymy na patelni. Odkładamy na bok.
  4. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy fasolę i kukurydzę z puszki, podsmażoną cukinię i podsmażonego kurczaka. Całość dokładnie mieszamy i czekamy aż woda odparuje.
  5. Przygotowane wcześniej połówki cukinii osuszamy z wody papierowym ręcznikiem. Następnie napełniamy farszem opisanym powyżej. Na wierzch kładziemy kawałki sera gorgonzola.
  6. Tak przygotowane cukinie układamy na blasze posmarowanej oliwą z oliwek, umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180  stopni Celsjusza.

Przepis na sałatkę:

  1. Mix sałat kładziemy na talerzu. 
  2. Suszone pomidory kroimy i układamy na sałacie.
  3. Obieramy awokado, kroimy w kawałki i układamy na pomidorach.
  4. Całość polewamy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy słonecznikiem i starty parmezanem.

Przepis na dip:

  1. Do miseczki wlewamy jogurt naturalny.
  2. Dodajemy majonez.
  3. Czosnek i imbir obieramy, następnie przeciskamy przez praskę i dodajemy do miseczki.
  4. Wlewamy: sos rybny, olej sezamowy, dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. 
  5. Całość dokładnie mieszamy i schładzamy w lodówce przed podaniem.

Upieczoną cukinię układamy na talerzu, na którym znajduję się przygotowana wcześniej sałatka, dip wlewamy do małego pojemnika i kładziemy na tym samym talerzu. Tak przygotowane danie podajemy.

Facebook Comments

Category: Dania główne, Przepisy  Tags: ,
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *