Składniki na cukinie:
- pojedyncza pierś z kurczaka
- średnia cukinia
- 150 g fasoli białej w zalewie pomidorowej z puszki
- 150 g kukurydzy z puszki
- 1/2 cebuli szalotki
- kawałek sera gorgonzola
- oliwa z oliwek
- łyżka masła
- pieprz ziołowy
- papryka słodka
- curry
- sól
Składniki na sałatkę:
- 1/3 opakowania mix sałat z burakiem
- 6 pomidorów suszonych w zalewie borówkowej
- 1/2 avocado
- tarty parmezan
- 2 łyżki słonecznika prażonego, solonego
- oliwa z oliwek
Składniki dip:
- 250 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 1 cm kawałka imbiru
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- natka pietruszki
Przepis na cukinię:
- Cukinię kroimy na pół, wydrążamy środek i solimy. Odstawiamy na bok.
- Wydrążony środek kroimy na kawałki, solimy i podsmażamy na oliwie z oliwek. Odkładamy na bok.
- Pierś z kurczaka kroimy na kawałki, doprawiamy pieprzem ziołowym, papryką słodką i curry, smażymy na patelni. Odkładamy na bok.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy fasolę i kukurydzę z puszki, podsmażoną cukinię i podsmażonego kurczaka. Całość dokładnie mieszamy i czekamy aż woda odparuje.
- Przygotowane wcześniej połówki cukinii osuszamy z wody papierowym ręcznikiem. Następnie napełniamy farszem opisanym powyżej. Na wierzch kładziemy kawałki sera gorgonzola.
- Tak przygotowane cukinie układamy na blasze posmarowanej oliwą z oliwek, umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Przepis na sałatkę:
- Mix sałat kładziemy na talerzu.
- Suszone pomidory kroimy i układamy na sałacie.
- Obieramy awokado, kroimy w kawałki i układamy na pomidorach.
- Całość polewamy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy słonecznikiem i starty parmezanem.
Przepis na dip:
- Do miseczki wlewamy jogurt naturalny.
- Dodajemy majonez.
- Czosnek i imbir obieramy, następnie przeciskamy przez praskę i dodajemy do miseczki.
- Wlewamy: sos rybny, olej sezamowy, dorzucamy posiekaną natkę pietruszki.
- Całość dokładnie mieszamy i schładzamy w lodówce przed podaniem.
Upieczoną cukinię układamy na talerzu, na którym znajduję się przygotowana wcześniej sałatka, dip wlewamy do małego pojemnika i kładziemy na tym samym talerzu. Tak przygotowane danie podajemy.
Facebook Comments