Składniki:
- 350 g mąka pszenna
- 100 g mąka żytnia
- 50 g mąka żytnia z pszenicy orkisz
- szczypta soli
- garść żurawiny
- garść pestek z dyni
- garść słonecznika łuskanego
- 340 ml wody temp. 20-30 C
- 5 g drożdży instant lub 12 g świeżych drożdży piekarniczych
Przepis:
- Mąki, żurawinę, pestki dyni, słonecznik i drożdże wsypujemy do miski, wlewamy wodę, mieszamy na jednolitą masę przez 10 – 15 min. Ciasto musi być sprężyste i dobrze wyrobione.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 30 min. w ciepłym miejscu.
- Ciasto wyjmujemy na deseczkę oprószoną mąką, zagniatamy nadając mu kształt formy, umieszczamy w formie, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 40 min.
- Formę ostrożnie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 210 C, po 10 min. obniżamy temperaturę do 180 C i pieczemy przez 40-45 min.
- Wyłączamy piekarnik, wyjmujemy chleb po ok. 15 min.
Facebook Comments