Chleb Pieniński z żurawiną, dynią i słonecznikiem.

Składniki:

  • 350 g mąka pszenna
  • 100 g mąka żytnia
  • 50 g mąka żytnia z pszenicy orkisz
  • szczypta soli
  • garść żurawiny
  • garść pestek z dyni
  • garść słonecznika łuskanego
  • 340 ml wody temp. 20-30 C
  • 5 g drożdży instant lub 12 g świeżych drożdży piekarniczych

Przepis:

  1. Mąki, żurawinę, pestki dyni, słonecznik i drożdże wsypujemy do miski, wlewamy wodę, mieszamy na jednolitą masę przez 10 – 15 min. Ciasto musi być sprężyste i dobrze wyrobione.
  2. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 30 min. w ciepłym miejscu.
  3. Ciasto wyjmujemy na deseczkę oprószoną mąką, zagniatamy nadając mu kształt formy, umieszczamy w formie, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 40 min.
  4. Formę ostrożnie umieszczamy w piekarniku nagrzanym  do 210 C, po 10 min. obniżamy temperaturę do 180 C i pieczemy przez 40-45 min.
  5. Wyłączamy piekarnik, wyjmujemy chleb po ok. 15 min.

 

Facebook Comments

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *