Składniki:
- 400 g mąki gryczanej
- 100 g mąki żytniej
- 350-400 ml przegotowanej ciepłej wody
- 100 g płatek owsianych
- 100 g mieszanka rodzynki, ananas, migdał
- 50 g drożdży
- 1 łyżka stołowa soli
- 1 łyżka octu balsamicznego
Przepis:
- Mąki, płatki owsiane, mieszankę, sól, ocet balsamiczny oraz drożdże wsypujemy do miski, wlewamy wodę, mieszamy na jednolitą masę przez 10 – 15 min. Ciasto musi być sprężyste i dobrze wyrobione.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 30 min. w ciepłym miejscu.
- Ciasto wyjmujemy na deseczkę oprószoną mąką, zagniatamy nadając mu kształt formy, umieszczamy w formie, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 40 min.
- Formę ostrożnie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 210 C, po 10 min. obniżamy temperaturę do 180 C i pieczemy przez 40-45 min.
- Wyłączamy piekarnik, wyjmujemy chleb po ok. 15 min.
Facebook Comments