Chleb gryczany egzotyczny.

Składniki:

  • 400 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki żytniej
  • 350-400 ml przegotowanej ciepłej wody
  • 100 g płatek owsianych
  • 100 g mieszanka rodzynki, ananas, migdał
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka stołowa soli
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Przepis:

  1. Mąki, płatki owsiane, mieszankę, sól, ocet balsamiczny  oraz drożdże wsypujemy do miski, wlewamy wodę, mieszamy na jednolitą masę przez 10 – 15 min. Ciasto musi być sprężyste i dobrze wyrobione.
  2. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 30 min. w ciepłym miejscu.
  3. Ciasto wyjmujemy na deseczkę oprószoną mąką, zagniatamy nadając mu kształt formy, umieszczamy w formie, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 40 min.
  4. Formę ostrożnie umieszczamy w piekarniku nagrzanym  do 210 C, po 10 min. obniżamy temperaturę do 180 C i pieczemy przez 40-45 min.
  5. Wyłączamy piekarnik, wyjmujemy chleb po ok. 15 min.

 

 

Facebook Comments

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *