Nalewka „Różany Płatek”.

Różany płatek.

Różany płatek.

Składniki:

  • 2 l płatków dzikiej róży
  • 1/2 laska wanilii
  • 0,5 kg cukru
  • 2 l wódki 40%

Przepis:

  1. Płatki dzikiej róży myjemy i usuwamy „żyjątka”.
  2. W słoiku układamy płatki warstwami ok. 2 cm i przesypujemy cukrem.
  3. Zakręcony słoik odstawiamy w ciepłe miejsce na okres 2 dni, aż płatki puszczą sok.
  4. Następnie dodajemy alkohol i wanilię. Ostawiamy w ciemne miejsce na okres miesiąca.
  5. Po miesiącu odcedzamy przez sito i rozlewamy nalewkę do butelek. Odstawiamy na okres 6 miesięcy.
  6. Po upływie 6 miesięcy cieszymy się smakiem naszej nalewki.

Walory:

Wyciągi i okłady z płatków róż stosowano przy niestrawności, bólach gardła, schorzeniach skóry i leczeniu ran. Chore oczy leczono wodą różaną. Dziewczęta i młode kobiety, które nie stać było na drogą wodę różaną przygotowywały ją same zalewając w płaskim naczyniu garść świeżo zebranych płatków róż źródlaną woda i zostawiały naczynie na co najmniej godzinę na słońcu. Płatki róży na wodę różaną zbierano przed wschodem słońca, kiedy wydzielały najmocniejszą woń. Kwiaty dzikiej róży odgrywały także istotną rolę w miłosnej magii – uważano je też za środek wpływający na płodność i dawano do łóżka nowożeńców.

 

Facebook Comments

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *