Nalewka „Rabarbaruu”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rabarbaruu.

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
  • 0,5 l spirytusu 95%
  • szklanka wody źródlanej
  • 0,5 kg cukru trzcinowego nieratyfikowanego
  • kora cynamonowa
  • 1/2 laski wanilii

Przepis:

  1. Rabarbar myjemy, następnie kroimy w ok. 2 cm kawałki.
  2. W słoiku układamy ok. 5 cm warstwę rabarbaru i przesypujemy cukrem. Czynność powtarzamy, aż do wykorzystania wszystkich kawałków.
  3. Słoik zakręcamy i odstawiamy na ok. dwie doby. Czekamy, aż rabarbar puści sok. Dobrze jest od czasu do czasu potrząsnąć słoikiem, tak by cukier się rozpuścił w powstającym soku.
  4. Następnie wlewamy spirytus, szklankę wody źródlanej. Dorzucamy korę cynamonową i wanilie. Zakręcamy słoik i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na ok. 1 miesięcy.
  5. Po wyznaczonym okresie, odcedzamy powstało nalewkę za pomocą np. damskie pończochy, filtra do kawy lub sita i rozlewamy do butelek. Pozostawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu na okres 5 miesięcy.
  6. Kiedy minie wyznaczony okres delektujemy się własną nalewką.

Walory:

Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także kwasu foliowego, potasu  i błonnika. W rabarbarze znajduje się dużo szkodliwego kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm. Z kolei lecznicza odmiana rabarbaru – rzewień lekarski – ma właściwości antyrakowe, antyoksydacyjne i przeczyszczające.
Rabarbar dostarcza dużo potasu, sód, magnez, żelazo, fosfor, witaminę C, beta-karoten. Jest niskokaloryczny – ma zaledwie 20 kcal w 100 g – i błonnik, dlatego jest polecany osobom dbającym o linię. Ponadto posiada właściwości oczyszczające, a nawet przeczyszczające. Przy zakupie kierujmy się sprężystością, jędrnością i pięknym różowym kolorem, im bardziej różowy kolor tym bardziej słodki.

Jeśli chodzi o właściwości lecznicze to polecany jest w kuracji takich schorzeń, jak: otyłość, brak łaknienia, żółtaczka, problemy z ruchem perystaltycznym jelit. Posiada też właściwości dezynfekujące przewód pokarmowy.

Facebook Comments

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *