Nalewka „Cytrusowy Badian”.

Cytrusowy Badian.

Cytrusowy Badian.

Składniki:

  • 1 l samogonu 80%
  • szklanka wody źródlanej
  • 2 pomarańcze
  • 2 cytryny
  • 4 plastry imbiru
  • 1 suszony kwiat anyżu

Przepis:

  1. Cytrynę i pomarańczę kroimy na pół, połówki na pół, a następnie w jedno centymetrowe paski.
  2. Wrzucamy do słoika.
  3. Dorzucamy cztery plastry imbiru i kwiat anyżu.
  4. Całość zalewamy samogonem i wodą.
  5. Odstawiamy na miesiąc.
  6. Po miesiącu odcedzamy i przelewamy do butelek.
  7. Pozostawiamy jeszcze na pięć miesięcy w ciemny pomieszczeniu. Po tym czasie degustujemy.

Walory:

Anyż, Badian Właściwy zawiera olejki eteryczne, kumaryny, flawonoidy, a także sterole roślinne.Owoce anyżu działają wykrztuśnie i wiatropędnie. Szczególnie poleca się go przy zaparciach, bólach brzucha, wzdęciach u niemowląt oraz małych dzieci. Pobudza apetyt, reguluje trawienie. U matek karmiących pobudza wydzielanie mleka, które również dla osesków ma właściwości wiatropędne i rozkurczowe. Anyż ma działanie łagodzące nieżyty dróg oddechowych. Działa łagodnie wykrztuśnie, pobudza też czynność wydzielniczą błon śluzowych górnych dróg oddechowych. Polecany jest przy kaszlu suchym ze skąpą wydzieliną, w zapaleniu oskrzeli, gardła, krtani, w chrypkach i przejściowej utracie głosu. Zewnętrznie, w formie bardzo rozcieńczonych spirytusowych roztworów, służy do nacierania rąk i twarzy w celu odpędzenia owadów, np. komarów. Zabija też wszy, pchły i kleszcze. Dojrzałe i wysuszone owoce powinny być zbierane pomiędzy lipcem a sierpniem.

Facebook Comments

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *