Składniki:
- 0,5 l rumu 40%
- 0,5 l wódki 40%
- 0,2 l wody źródlanej
- 1 kg owoców truskawki
- szklanka cukru
- 4 szt. suszonych goździków
- 4 plastry cytryny
- 4 plastry limonki
- laska wanilii
- kora cynamonowa
Przepis:
- Owoce truskawki myjemy, oddzielamy od ogonków i kroimy na pół. Tak przygotowane truskawki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy: goździki, cytrynę, limonkę, wanilię i cynamon.
- Całość zaczynamy gotować dodając cukier. Doprowadzamy do wrzenia.
- Po zagotowaniu pozostawiamy na mniejszym ogniu i gotujemy przez ok 1h. Odtsawiamy na 24h.
- Po upływie 24h, odcedzamy owoce i pozostałe męty przez gęste sito. Możemy użyć gazy/pieluchy tetrowej/filtra do kawy. U mnie najlepiej sprawdza się damska skarpeta lycra, oczywiście nie używana. Wlewamy do słoika i dodajemy alkohol. Tak przygotowaną miksturę odstawiamy w ciemne miejsce.
- Po upływie pięciu miesięcy, zlewamy do butelek i cieszymy się naszą nalewką.
Walory:
Owoce truskawki są bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy PP oraz C, której zawartość jest nawet większa niż w owocach cytrusowych. Truskawki dostarczają nam także mikro i makroelementów: wapnia, potasu, fosforu czy magnezu, niezbędnych do utrzymania organizmu w dobrej kondycji. Błonnik usprawnia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i zapewnia właściwe funkcjonowanie mikroflory jelita grubego. Z kolei dzięki zawartości kwasu elagowego owoce te znane są z właściwości antynowotworowych.
Facebook Comments