Nalewka „Truskawka wyborna”.

Składniki:

  • 0,5 l rumu 40%
  • 0,5 l wódki 40%
  • 0,2 l wody źródlanej
  • 1 kg owoców truskawki
  • szklanka cukru
  • 4 szt. suszonych goździków
  • 4 plastry cytryny
  • 4 plastry limonki
  • laska wanilii
  • kora cynamonowa

Przepis:

  1. Owoce truskawki myjemy, oddzielamy od ogonków i kroimy na pół. Tak przygotowane truskawki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy: goździki, cytrynę, limonkę, wanilię i cynamon.
  2. Całość zaczynamy gotować dodając cukier. Doprowadzamy do wrzenia.
  3. Po zagotowaniu pozostawiamy na mniejszym ogniu i gotujemy przez ok 1h. Odtsawiamy na 24h.
  4. Po upływie 24h, odcedzamy owoce i pozostałe męty przez gęste sito. Możemy użyć gazy/pieluchy tetrowej/filtra do kawy. U mnie najlepiej sprawdza się damska skarpeta lycra, oczywiście nie używana. Wlewamy do słoika i dodajemy alkohol. Tak przygotowaną miksturę odstawiamy w ciemne miejsce.
  5. Po upływie pięciu miesięcy, zlewamy do butelek i cieszymy się naszą nalewką.

Walory:

Owoce truskawki są bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy PP oraz C, której zawartość jest nawet większa niż w owocach cytrusowych. Truskawki dostarczają nam także mikro i makroelementów: wapnia, potasu, fosforu czy magnezu, niezbędnych do utrzymania organizmu w dobrej kondycji. Błonnik usprawnia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i zapewnia właściwe funkcjonowanie mikroflory jelita grubego. Z kolei dzięki zawartości kwasu elagowego owoce te znane są z właściwości antynowotworowych.

Facebook Comments

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *