Nalewka „Sosnówka”.

Sosnówka.

Sosnówka.

Składniki:

  • 1,5 l młodych pędów sosny
  • 0,8 kg cukru
  • 0,5 l rumu czarnego

Przepis:

  1. Na przełomie kwietnia i maja zbieramy młode pędy sosnowe, najlepiej od słonecznej strony.
  2. Pędy myjemy, kroimy na centymetrowe kawałki i umieszczamy warstwami w słoiku. Ok. 3 cm warstwę pędów sosny przesypujemy 4 łyżkami cukru.
  3. Słój nakrywamy gazą i odstawiamy na 2 tygodnie na słoneczne miejsce.
  4. W kolejnym etapie odcedzamy, przez gazę. Tak mamy syrop „pini”.
  5. Do słoja dolewamy rum i odstawiamy na ok. 4 miesiące.
  6. Przelewamy do małych butelek i mamy sosnówkę.

Walory:

Nalewka z pędów sosny działa wykrztuśnie i bakteriobójczo. Zawarty w nalewce olejek sosnowy bogaty jest w witaminę C, węglowodany i sole mineralne, wspomaga układ odpornościowy, udrożnia drogi oddechowe i ułatwia oddychanie.  Zalecany jest przy problemach z górnymi drogami oddechowymi i zapaleniu gardła.

Facebook Comments

Category: Nalewki, Przepisy  Tags: , ,
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
One Response

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *