Składniki:
- 0,5 kg orzechów laskowych bez łupin
- 0,5 l wódki samogonu 70%
- szklanka wody źródlanej
- 20 dkg cukru trzcinowego
- 1 laska wanilii
Przepis:
- Orzechy rozdrabniamy i wrzucamy do słoja.
- Zalewamy rozdrobnione orzechy alkoholem.
- Dodajemy cukier i laskę wanilii.
- Wodę źródlaną podgrzewamy do ok 60 C i wlewamy do słoja.
- Odstawiamy na miesiąc.
- Następnie, po miesiącu odcedzamy płyn od owoców i przypraw przez sito, pończochę lub filtr do kawy, rozlewamy do butelek.
- Odstawiamy w ciemne miejsce na okres 5 miesięcy.
- Po wyznaczonym okresie możemy delektować się naszą nalewką. Pamiętajmy im dłużej odczekamy tym nalewka będzie lepsza.
Walory:
Orzechy laskowe, czyli owoce leszczyny, podobnie jak inne orzechy, posiadają liczne wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jednak uwagę zwraca spora zawartość witaminy E (15.03 mg/100 g), czyli „witaminy młodości i płodności”. W orzechach laskowych można znaleźć także niemało witamin z grupy B, które wzmacniają nerwy, potasu, który obniża ciśnienie, oraz wapnia i fosforu – pierwiastków, które odpowiadają za mocne kości i zęby. W orzechach laskowych nie brakuje również niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza jednonienasyconych, które wspomagają walkę ze zbędnymi kilogramami. Z kolei współczesna fitoterapia poleca orzechy laskowe na kaszel. Wystarczy dodać rozdrobnione orzechy do mleka lub wody z miodem i taką mieszankę wypić. Natomiast z liści i kory leszczyny przyrządza się odwar do stosowania zewnętrznego, który w medycynie ludowej jest uznawany za lekarstwo na żylaki.
Facebook Comments