- 0,5 l wódki
- 0,5 l rumu
- 0,5 l wody źródlanej lub stołowej
- 0,5 l owoców głogu po przebraniu, umyciu i osuszeniu
- 0,5 kg cukru
Przepis:
- Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier, całość gotując i mieszając. Po rozpuszczeniu cukru doprowadzamy do wrzenia, dodajemy owoce i zagotowujemy. Owoce mogą popękać. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Naczynie przykrywamy ścierką i odstawiamy na dobę do ciemnego miejsca w temperaturze pokojowej.
- Następnego dnia przecedzamy przez gęste sito i przelewamy do gąsiora. Dodajemy rum i wódkę.
- Wstrząsamy lekko gąsiorem, by składniki się połączyły. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na sześć miesięcy.
- Wytrawioną nalewkę przecedzamy do karafki.
Walory:
Nalewka z owoców głogu polecana jest na nadciśnienie. Owoce głogu zawierają w swoim składzie flawonoidy oraz ich pochodne puryny. Związki te wnikają do naczyń wieńcowych serca i je rozszerzają. Dzięki temu serce staje się bardziej utlenione i szybciej pozbywa szkodliwych metabolitów. Co więcej, wskutek rozszerzenia naczyń krwionośnych normuje się obieg krwi, serce staje się mocniejsze i zdrowsze, zaczyna lepiej pracować.
Facebook Comments