Składniki:
- 1 l samogonu 80%
- szklanka wody źródlanej
- 2 pomarańcze
- 2 cytryny
- 4 plastry imbiru
- 1 suszony kwiat anyżu
Przepis:
- Cytrynę i pomarańczę kroimy na pół, połówki na pół, a następnie w jedno centymetrowe paski.
- Wrzucamy do słoika.
- Dorzucamy cztery plastry imbiru i kwiat anyżu.
- Całość zalewamy samogonem i wodą.
- Odstawiamy na miesiąc.
- Po miesiącu odcedzamy i przelewamy do butelek.
- Pozostawiamy jeszcze na pięć miesięcy w ciemny pomieszczeniu. Po tym czasie degustujemy.
Walory:
Anyż, Badian Właściwy zawiera olejki eteryczne, kumaryny, flawonoidy, a także sterole roślinne.Owoce anyżu działają wykrztuśnie i wiatropędnie. Szczególnie poleca się go przy zaparciach, bólach brzucha, wzdęciach u niemowląt oraz małych dzieci. Pobudza apetyt, reguluje trawienie. U matek karmiących pobudza wydzielanie mleka, które również dla osesków ma właściwości wiatropędne i rozkurczowe. Anyż ma działanie łagodzące nieżyty dróg oddechowych. Działa łagodnie wykrztuśnie, pobudza też czynność wydzielniczą błon śluzowych górnych dróg oddechowych. Polecany jest przy kaszlu suchym ze skąpą wydzieliną, w zapaleniu oskrzeli, gardła, krtani, w chrypkach i przejściowej utracie głosu. Zewnętrznie, w formie bardzo rozcieńczonych spirytusowych roztworów, służy do nacierania rąk i twarzy w celu odpędzenia owadów, np. komarów. Zabija też wszy, pchły i kleszcze. Dojrzałe i wysuszone owoce powinny być zbierane pomiędzy lipcem a sierpniem.
Facebook Comments